A MEOE ( Magyar Ebtenyősztők Országos Eggyesülete ) felhívása a kölyökkutyát vásárolni szándékozó leendő tulajdonosok felé a következő, mely felhívással maximálisan egyetértek.

Kivonat a MEOE kiadványából:

Mire érdemes figyelni kiskutya vásárlásnál:

Egy kiskutya választása évekre meghatározó döntés. Rendkívül fontos, hogy a család új tagja egészségben teljes életet élhessen, ezért fontos, hogy ellenőrizhető vérvonalú, minőségi kennelből származó egyedet válasszunk és semmiképp sem szaporítóktól, akik a kutyák kizsákmányolásából élnek, a kutyákat csak haszonszerzésre tartják.

Miről ismerhetjük fel a szaporítókat:

  • állandóan kapható náluk kiskutya
  • több, divatos fajtát tartanak egyszerre
  • származási lap nélkül is adják a kiskutyát, és azt állítják, ezért olcsóbb sokkal a kölyök
  • 5-6 hetesen odaadják a kiskutyát az ideális 8-9 hetes kor helyett
  • a kiskutyák nincsenek kellőképpen oltva, féregtelenítve, parazita ellenes készítményekkel kezelve - a kiskutyák nincsenek megfelelően szocializálva, a kennel tulajdonosa sok esetben nem is ismeri a kutyáit, nem tart fenn velük kutya-gazda kapcsolatot
  • nagyon olcsón adják a kiskutyákat
  • a vásárlásnál nem engedik a vevőket a felnőtt kutyák közelébe, nem lehet megnézni a szülőket, vagy akár csomagtartóból, esetleg piacon árulják a kölyköket

Fent leírtakkal egyetértve, azon túlmenően még egy fontos dologra szeretném felhívni a leendő kutyatartók figyelmét. Az alább leírtakkal nem akarok untatni senkit, azonban az új kölyökkutya tulajdonosok érdekében fontosnak tartok egy átfogó, rövid, lényegre törő, a kutyatenyésztéssel kapcsolatos és a kölykök megvásárlásánál fontos információk átadását.

Tájékoztatni szeretném a leendő kölyökkutya tulajdonosokat, hogy adott esetben miért olcsóbb, illetve miért drágább egy komondor kölyök, mi ennek az oka, mi indokolja a 30.000-40.000 Ft-os árkülönbséget.

Az igaz, hogy egy tisztességes, becsületes, a kutya érdekeit szem előtt tartó tenyésztőnél drágábban lehet megvásárolni egy kölyökkutyát. Ez azért van, mert rendkívül nagyok a tartási költségek. Ma Magyarországon az állatorvosi költségek és a jó minőségű kutya tápok árai, európai árszínvonalat képviselnek. Egy tisztességes, a kutya érdekeit szem előtt tartó tenyésztő, sajnos ezeket a kiadásokat nem tudja kiiktatni a kutyatenyésztésből.

A következők miatt nem lehet ezeket a kiadásokat
kiiktatni és a minimálisra leszorítani:

Először is tenyészteni, csak kiemelkedő genetikai hátérrel rendelkező egyedekkel lehet. Ezeket az egyedeket nem lehet olcsón megvásárolni.

De ez még nem elég! Ahhoz, hogy meggyőződjünk a tenyészkutyánk minőségéről, megfelelő táplálás, felnevelés után, tenyésszemlén kell bizonyítania alkalmasságát a tenyésztésre. Amennyiben az 1 éves kor betöltése után a kiszemelt tenyészkutya nem felel meg a tenyészkívánalmaknak, akkor vásárolni kell egy másik kutyát, azt szintén fel kell nevelni, mert egy becsületes tenyésztő a tenyészkívánalmaknak nem megfelelő kutyával, nem ronthatja el a meglévő genetikai állományt.

Egész egyszerűen egy ilyen kutyával nem lehet tenyészteni.

A szaporítók az ilyen kutyát is szaporítják, mert az ő érdekük pusztán az anyagi haszonszerzés. Nem lehet elrontani azt a genetikai állományt, amit a pásztorember a több évszázados, vagy akár évezredes munka során létrehozott.

Itt kívánom megemlíteni, hogy a régi időkben nem volt világítás, nem volt riasztó, nem volt fegyver stb. ezért a pásztor, csak a kiemelkedő genetikai háttérrel, kiemelkedő munkabírással és idegrendszerrel rendelkező egyedeket tartotta meg, nevelte fel, mert csak az ilyen egyedek tudták megvédeni az értékeit. Azokat az egyedeket, melyek nem feleltek meg a pásztorember elvárásainak, nem tartotta meg, nem vonta be a tenyésztésbe, szigorúan szelektált. Ezért lett ilyen stabil a komondor állomány. Sajnos a mai világban, az anyagi megfontolás miatt ez a szigorú szelekció a szaporítóknál nem működik, gyakorlatilag a megszületett kutyákat mind eladják. A becsületes tenyésztő is eladja a kölyköket, hisz ez járul hozzá a fajta fennmaradásához, de itt tudatos, megfontolt pároztatásból születnek a kölykök, ellentétben a szaporítókkal, akik minden tüzelő szukát, mindig befedeztetnek.

De ez még mindig nem elég! Egy magát valamire tartó tenyésztő, aki a fajta fennmaradásában részt akar venni, a fajta népszerűsítésének érdekében kiállításokon kell, hogy részt vegyen, a mai kor követelményeinek megfelelően a világhálón elérhetővé kell, hogy váljon, megfelelő színvonalú honlapot kell üzemeltessen. Ez mind sok-sok költségbe kerül.

De ez még mindig nem elég! Egy becsületes, a kutya érdekeit szem előtt tartó tenyésztő megfelelő minőségű takarmánnyal táplálja kutyáit, a kutyáknak megfelelő nagyságú, és jó színvonalú infrastruktúrát (elhelyezés, élettér) kell, hogy létrehozzon. Ezek a dolgok szintén nagy költséggel járnak.

De ez még mindig nem elég! Egy becsületes tenyésztő a kutyáit rendszeres állatorvosi vizsgálatoknak veti alá ( tenyésszuka, tenyészkan ), rendszeres védőoltásokkal, parazita ellenes készítményekkel kezeli. Ez is a garanciája lehet annak, hogy a tenyészállatok megfelelő egészségi állapotú kölyökkutyákat generáljanak.

De ez még mindig nem elég! A legfontosabb pedig nem utolsó sorban az, hogy a becsületes tenyésztő a kutyáival klasszikus nyelven fogalmazva, kutya-gazda kapcsolatot tart fenn, ami rendkívül sok időbe kerül. A kutyának lelke van, a kutya igényli a szeretetet, amennyiben megkapja, sokszorosan adja vissza a gazdái felé. Egy ilyen kutya sokkal kiegyensúlyozottabb, egy ilyen anyakutya a kölykei nevelése, szocializálása során, sokkal jobb hatással van az utódaira. A kutyával nem csak akkor kell foglalkozni, amikor megetetjük, vagy éppen akkor, amikor eladjuk a kölykeit, hanem lehetőség szerint mindig, minden nap.

Fenti dolgokat figyelembe véve, jól látható, hogy egy becsületes tenyésztő, nem azért tenyészti a kutyáit, hogy abból anyagi hasznot reméljen, hanem azért, mert elkötelezett a fajta iránt. Azért, mert szereti az adott fajtát, jelen esetben a KOMONDORT, a kutyák királyát.

Mi az első komondor kutyánkat 1993-ban vásároltuk meg, azóta csak és kizárólag az udvarunkban Komondor található. Ez azért van, mert teljes mértékben meg vagyunk elégedve a fajtával, illetve azért van, mert így csak erre a fajtára tudunk koncentrálni, a fajta minden tulajdonságát, a kutya minden porcikáját így jobban meg tudjuk ismerni.

Jól látható, hogy egy becsületes tenyésztő, aki mindent megad a kutyáinak, milyen nagy költséggel dolgozik. Ezek miatt kerül többe egy ilyen tenyészetből kikerülő kölyökkutya. Itt meg kell még azt említeni, hogy adott esetben egy ilyen tenyészetből származó kutya esetleg 30-40.000 Ft-tal kerül csak többe, mint ha egy szaporítónál vásárolnánk, egy szaporítónál, akinek a kutya csak egy tárgy. A vásárlás után mindkét kutyának a felnevelési, tartási költségei azonban már azonosak lesznek, ami egyébként több lesz, mint egy jó kutya vételára. A különbség a kutyák felnevelése után már nem olyan nagy, %-os arányban már elhanyagolható, de sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a szaporítótól vásárolt kutya a felnevelése után nem ér egy fabatkát sem. Ezek miatt nagyon fontos az-az eldöntendő tény a kutyavásárlás során, hogy adok-e a kutyáért egy kicsit több pénzt, vagy adok érte kevesebbet, de sokkal nagyobb lesz a kockázat. Nagyon sok emberrel beszéltem telefonon, illetve személyesen is, akik panaszkodtak, hogy a megvásárolt kutya nem nőtt meg, pedig az állítólagos apja nagy kutya, többen panaszkodtak különböző bőrproblémákra, idegrendszeri elváltozásokra stb.

Ha egy kutya genetikailag rossz, ha nagy a százalékos esély arra, hogy egészségileg lehet valami problémája, akkor a kutya élete során nagyon sok kiadást és bosszúságot kell, hogy elviseljünk, mivel azért a kutya nem egy tárgy, amit esetleg csak úgy kidobok. Tájékoztatást képen elmondom, hogy egy átfogó, a kutya betegségének megállapítására irányuló 1 órás orvosi vizsgálat, melyben van laborvizsgálat is, kb. 20.000-25-000 Ft-ba kerül. Egy ilyen vizsgálat, és már ki is fizettünk a szaporítónál vásárolt kutyánkért annyi különbözetet, többletet, amennyi pénzből már lehetett volna vásárolni egy tisztességes tenyésztő által tenyésztett kölyökkutyát. És akkor még csak egy vizsgálatról beszéltem, ebben nincsenek benne az esetleges orvosságok, injekciók, kontrollvizsgálatok árai. Gyakorlatilag egy jó genetikai háttérrel rendelkező kutya, az élete során nem igazán igényel állatorvosi beavatkozást a rendszeres oltásokon parazitaellenes kezeléseken kívül. Persze, ha egy ilyen kutyát nem megfelelően tartanak, kiteszik a különböző baleseti forrásoknak, és nem adják meg neki a megfelelő bánásmódot, tartást, akkor előfordulhatnak problémák.

A felhívásom végén a teljesség igényét szem előtt tartva el kell mondjam, hogy a kölyökkutyák, akkor is hordozhatnak magukban egészségi, genetikai kockázatot, ha az egy becsületes, a kutyáknak mindent megadó tenyésztőtől származik, de ez a kockázat lényegesen kisebb és alacsonyabb, mintha a kutya egy szaporítótól származna.

Fenti leírásom átgondolását fontolják meg, majd mindenki hozza meg a saját döntését, hogy milyen kennelből szeretne kutya kölyköt választani. Ezt a tájékoztatást, tanácsot azért teszem közzé, mert 1993-óta jómagam is találkoztam a fenti problémával, és higgyék el nekem, nagyon megrázó a dolog, mind anyagilag, mind emberileg.

Ha döntöttek a tenyészetet illetően, akkor a következőkhöz kell még ragaszkodni.

Nézzék meg a szülőket, mert ez sok mindent elárul. Nézzék meg az oltási könyvet. Egy 10 hetes kölyöknek 2, vagy 3 db. védőoltással kell rendelkeznie, legalább 4X kell féregteleníteni. Ezek a dolgok dokumentálva legyenek. Kérdezzék meg, hogy mit eszik a kiskutya. A mai kor követelményeinek megfelelően az a jó, ha jó minőségű kölyökkutya tápot eszik a kiskutya. A kiskutyában legyen benne a chip, a megvásárláskor legyen meg a törzskönyv.

A laikusok kedvért röviden leírom egy kiskutya születésétől az eladásáig eltelt időben történő folyamatokat: A kiskutyák megszületése után az anyát megfelelően tápláljuk, állatorvossal megvizsgáltatjuk. A kiskutyákat 2 hetes korban féregtelenítjük. A kiskutyákat 4 hetes korban ismét féregtelenítjük, majd a MEOE felé bejelentjük az alom megszületését, hogy 8-10 hetes korukra elkészüljön a törzskönyv. Ebben az időben már elkezdjük egy jó minőségű kutyatáppal a szilárd táplálékhoz szoktatni. A törzskönyvet a MEOE, a velük szerződésben álló állatorvosnak küldi meg, majd az állatorvos a chip beültetése, dokumentálása után adja csak oda a törzskönyvet a tulajdonosnak. A kiskutyákat 6 hetesen féregtelenítjük és parvo ellen immunizáljuk, 8 hetesen ismét féregtelenítjük, és kombinált oltóanyaggal immunizáljuk. Ezek után 10-11 hetes korban ismét kombinált oltóanyaggal immunizáljuk, és ismét féregtelenítjük. Ha a kölyökkutya a fent leírt módon van védve, akkor 13-14 hetes korára mondható el az, hogy nyugodtan vihetjük közösségbe is, a kiskutya a fertőző betegségekkel szemben védetnek mondható.

Ezen túlmenően még egy fontos dolgot ajánlok a figyelmükbe. A Hungária Komondor klub DNS vizsgálat bevezetést tervezi, melyet jómagam is támogatok, sőt kezdeményezője, élharcosa vagyok. A DNS vizsgálat bevezetése azért vált időszerűvé, mivel egyes szaporítók trükköznek az apaállat és az anyaállat tekintetében. Itt arra kell gondolni, hogy az adott kiskutyának nem azok a szüleik, mint ami a törzskönyvön szerepel. Ha lesz DNS vizsgálat, akkor talán már nem merik ezt megtenni és a vásárló biztosra mehet a származás tekintetében. Ennek a vizsgálatnak a bevezetését sokan nem akarják, felvetődik a kérdés, hogy miért.

DNS-vizsgálattal kapcsolatos információt itt találja.

Amennyiben már megvásárolták a kedvencüket, neveljék fel, adják meg neki a szeretetet, mert a Komondornak lelke van. Kívánok minden Komondor kutyát tartó tulajdonosnak sok egészséget és találják meg kutyáikban a jó tulajdonságot, harmóniában éljenek vele, mert egy jó Komondor ezt megérdemli.

Tisztelettel: Nagy Attila és Nagy Attiláné a Kisgesztelyi Harcos kennel tulajdonosai.

Vissza a lap tetejére