Mottónk, céljaink.

A komondor fajtával kapcsolatosan a céljainkat nagyon egyszerűen meg tudjuk fogalmazni. Fenn kell tartani a jelen és az utókor számára, mert a komondor nélkül sokkal, de sokkal szegényebbek lennénk. Sajnos sok embert a komondor tartásától, legtöbb esetben szőrének az ápolásával való sok munka riasztja el. Higgyék el nekem, hogy a komondor szőrével a negyedét sem kell foglalkozni, mint a hosszú, vagy rövid szőrű kutyák szőrével, ezeket a kutyákat ugyanis rendszeresen fésülgetni, kefélni kell, a szőrük minden évben vedlik. A komondor nem vedlik, a szőrét nem kell fésülni, kefélni, sőt ez tilos is. A komondor szőre típustól függően zsinóros vagy nemezes tincsekbe áll össze, ennek kialakulását kell csak elősegíteni a gazdának, majd ennek a fenntartására negyedévente kb.3 órát kell szánni. Egy dologra kell csak odafigyelni, hogy lehetőleg ne zsíros moslékkal, ételmaradékkal etessük a kutyánkat, illetve ne sárban, piszokban tartsuk, mert akkor a szőre hamar elpiszkolódhat. A kennelünkben soha nincs nagyszámú kutya, nem a mennyiségre, hanem a minőségre helyezzük a hangsúlyt. Nekünk elsősorban a kutya szerető társ, másodsorban a házunk védelmezői. De mivel az írásunk elején is említettük, hogy fenn kell tartani a kutyát az utókor számára is, ezért kötelességünknek érezzük, hogy tenyésszük is a fajtát. Az elmúlt 18 év alatt a kennelünkben összesen 6 alom született, összesen 29. db kiskutya. Ez is jól mutatja, hogy nem szaporítunk, hanem céltudatosan megpróbáljuk a komondort a lehető legjobb minőségben tenyésztve, az utókor számára fenntartani. Ez eddig kisebb-nagyobb sikerrel megvalósulni látszik, olyannyira megvalósulni látszik, hogy az utolsó, 6-ik „F" betűs alomból megtartottunk egy szuka, valamint egy kan kutyát, KISGESZTELYI-HARCOS FANNYT, valamint KISGESZTELYI-HARCOS FERKÓT, akik nagyon, de nagyon gyönyörű kutyákká nőttek, melyet a kiállítási eredményük is alátámaszt.

Fanny a 2010-es év felnőtt szuka kategóriában az „ évgyőztes „ címet nyerte el.

Annak ellenére, hogy kevés kutya született eddig a kennelünkben, vittek tőlünk kiskutyát Kanadába, az Amerikai Egyesült Államokba, Hollandiába, Franciaországba, Ukrajnába, Romániába, valamint Belgiumba is.

Nagyon fontosnak tartom a tiszta vérben történő, lehetőleg idegen párosításokkal végzendő tenyésztést. Tenyésztésünk során a természet túléléséből merítünk ismereteket, egy idegen párosítás fokozza az egyedek szaporodó és ellenálló képességét, természetesen szem előtt tartjuk a megszületendő egyedek kiváló idegrendszeri és a küllemi tulajdonságait is.

A 2011-es évben kezdeményezésemre a Hungária Komondor Klub tagsága megszavazta és elfogadta a Komondoroktól történő, tenyésszemléken elvégzendő, kötelező DNS mintavételt és a 3 hetes alom bejelentési határidőt is. 2011 júliusától tenyésszemlékre felvezetett kutyáktól kötelező a DNS minta adása a tenyésztő részéről. Amelyik kutya ettől az időponttól nem rendelkezik DNS mintával, csak felülbélyegzett törzskönyvet kaphatnak az utódai. A DNS mintának nagy szerepe lehet a fajta tekintetében az örökletes eltérések, hibák megállapítása és kizárása szempontjából, ezen túlmenően pedig hozzájárulhat ahhoz is, hogy kevesebb legyen a csalás, mert sajnos ez jelenleg ( 2006-2011) jelen van egyes tenyészetekben. Az Imkó Von Thüringen nevezetű Kan kutyánktól az elsők között vetettem le a DNS mintát, amit minden kutyámtól le fogok vetetni a következő tenyésszemléken.

Tisztelettel: Nagy Attila és Nagy Attiláné.

Vissza a lap tetejére