Az alábbi oldalon KISGESZTELYI-HARCOS FERKÓVAL kapcsolatos információt talál az olvasó, a fotók időrendi sorrendben láthatóak.

Ferkó 2006. november 9-én született, egy 10 fős alom fiú tagjaként. Ferkó és a 9 testvér apja: HJCH, HCH, HSCH, HGCH Mátyás Király Udvari Nyalka „Betyár" anyja: HJCH, HCH, HSCH Fodros Von Thüringen

Tisztelt látogató!

A könnyebb átláthatóság és információ szerzés érdekében a kutya származását először a törzskönyvön láthatják, majd ezek után a törzskönyvön a szülőknél, valamint a nagyszülőknél képekkel behelyettesítve láthatóak az ősök. A dédszülők, valamint az ükszülők rovatban már csak a kutyák nevei és eredményei láthatóak.

Azért tartottam fontosnak így bemutatni a kutyák származását, mert a látogató számára így több információt tudok eljuttatni a kutyák küllemével kapcsolatosan. A kiállítási eredmények, sok-sok győztes cím is utal az egyed minőségére, azonban a képekkel ezt még jobban lehet szemléltetni a látogató számára.

A törzskönyvön sajnos csak a szülőknél, valamint a nagyszülőknél van elég hely a kutyák képeinek megjelenítésére. A kölykök minőségének megítéléséhez egyébként ez bőségesen elegendő is, mivel az utódok a szülők génkészletének ( szuka és a kan ) 50-50 %-kal rendelkeznek. A nagyszülők a génkészlet 25 %-át adják és így feleződik tovább a dédszülők, valamint az ükszülők esetében.

Ez azt jelenti, hogy az utód génkészletének öröklődése miatt, a kutya tenyészértéke, génkészlete nagymértékben a szülőktől, kismértékben a nagyszülőktől függ. A dédszülők, valamint az ükszülők az utód génkészletének meghatározásába már nagy hangsúllyal beleszólni nem tud, ezek az információk már csak a kutya fajtatisztaságának bizonyítására szolgálnak. Azt is hozzá kell tenni, hogy azért jó, ha a kutya törzskönyvén a dédszülők, valamint az ükszülőknél sok a díjnyertes kutya, mivel ők a génkészletük jelentős részét átadták a tőlük származó egyedeknek, de mivel minden utódnál az egyik szülő génkészletének 50 %-a elvész, ezért nem tudnak már nagy hangsúllyal beleszólni a megvásárolni kívánt kölykök génkészletébe.

Tájékoztatásként el szeretném mondani, hogy lehetőleg tenyésszemlézett, valamint kiállítási eredményekkel is rendelkező kutyától válasszanak kölyköt, mivel ezek a kutyák nagy eséllyel nem rendelkeznek olyan genetikai, küllemi hibákkal, ami a fajta összképét, tenyészhetőségét, használhatóságát rontaná.

Itt gondolni kell a küllemre, az esetlegesen előforduló, a fajtában fellelhető genetikai eltérésekre, (ektropium, entropium, különböző bőrproblémák, szabálytalan végtagállások, foghibák,) valamint az idegrendszerre. Ha egyszer a tulajdonos találkozik ezekkel a problémákkal, akkor rá jön, hogy ez egy nagyon költséges és kellemetlen, rossz dolog.

 

HGCH, HCH, Kisgesztelyi Harcos Ferkó

 

 

Tenyésszemle bírálati lap

 

Európa kiállítás

 

2009. 08. 21. Devecser
Magyar kutyafajták országos CAC kiállítás
Bírálati lap

 

CAC

HFGY

Legszebb Magyar
Pásztor II.

BIS III.

 

 

 

Displasy eredmény

A vizsgálatot végző
Dr. Juhász Tamás szerint
a kutya csípője csillagos ötös, tökéletes.

 

Vissza a lap tetejére