A következő oldalon KISGESZTELYI-HARCOS FANNYVAL
kapcsolatos információt, fotókat talál az olvasó.

Fanny 2006. november 09-én született egy 10 fős alom lánykutyájaként, Ferkó alomtestvéreként.

Apa: HJCH, HCH, HSCH, HGCH, Mátyás Király Udvari Nyalka „Betyár"
Anya: HJCH, HCH, HSCH, Fodros Von Thüringen

Fanny szintén egy robosztus testfelépítésű, 74 cm marmagasságú, kiváló nemi és ivari jelleggel rendelkező szuka kutya. Fekete pigmentációval, korrekt, komplett fogazattal, sötétbarna szemekkel rendelkezik. Szőrzetének minősége szalagos. Tenyésszemlézett, többszörös kitűnő minősítéssel és győztes címmel rendelkezik, minden kiállításán, a saját osztályában, osztálygyőztes lett. Fanny 21. hónapos korára teljesítette a HCH, valamint a HSCH cím viseléséhez szükséges kiállítási feltételeket, azonban még az első, valamint az utolsó kiállítása között nem telt el 1 év ezért a címet még nem lehet neki oda ítélni.

Tisztelt látogató!

A könnyebb átláthatóság és információ szerzés érdekében a kutya származását először a törzskönyvön láthatják, majd ezek után a törzskönyvön a szülőknél, valamint a nagyszülőknél képekkel behelyettesítve láthatóak az ősök. A dédszülők, valamint az ükszülők rovatban már csak a kutyák nevei és eredményei láthatóak.

Azért tartottam fontosnak így bemutatni a kutyák származását, mert a látogató számára így több információt tudok eljuttatni a kutyák küllemével kapcsolatosan. A kiállítási eredmények, sok-sok győztes cím is utal az egyed minőségére, azonban a képekkel ezt még jobban lehet szemléltetni a látogató számára.

A törzskönyvön sajnos csak a szülőknél, valamint a nagyszülőknél van elég hely a kutyák képeinek megjelenítésére. A kölykök minőségének megítéléséhez egyébként ez bőségesen elegendő is, mivel az utódok a szülők génkészletének ( szuka és a kan ) 50-50 %-kal rendelkeznek. A nagyszülők a génkészlet 25 %-át adják és így feleződik tovább a dédszülők, valamint az ükszülők esetében.

Ez azt jelenti, hogy az utód génkészletének öröklődése miatt, a kutya tenyészértéke, génkészlete nagymértékben a szülőktől, kismértékben a nagyszülőktől függ. A dédszülők, valamint az ükszülők az utód génkészletének meghatározásába már nagy hangsúllyal beleszólni nem tud, ezek az információk már csak a kutya fajtatisztaságának bizonyítására szolgálnak. Azt is hozzá kell tenni, hogy azért jó, ha a kutya törzskönyvén a dédszülők, valamint az ükszülőknél sok a díjnyertes kutya, mivel ők a génkészletük jelentős részét átadták a tőlük származó egyedeknek, de mivel minden utódnál az egyik szülő génkészletének 50 %-a elvész, ezért nem tudnak már nagy hangsúllyal beleszólni a megvásárolni kívánt kölykök génkészletébe.

Tájékoztatásként el szeretném mondani, hogy lehetőleg tenyésszemlézett, valamint kiállítási eredményekkel is rendelkező kutyától válasszanak kölyköt, mivel ezek a kutyák nagy eséllyel nem rendelkeznek olyan genetikai, küllemi hibákkal, ami a fajta összképét, tenyészhetőségét, használhatóságát rontaná.

Itt gondolni kell a küllemre, az esetlegesen előforduló, a fajtában fellelhető genetikai eltérésekre, (ektropium, entropium, különböző bőrproblémák, szabálytalan végtagállások, foghibák,) valamint az idegrendszerre. Ha egyszer a tulajdonos találkozik ezekkel a problémákkal, akkor rá jön, hogy ez egy nagyon költséges és kellemetlen, rossz dolog.

 

Vissza a lap tetejére